Syrlig og sød stikkelsbærmacarons, til dem der sætter pris på lækre desserter med bær. Eller hvis du som mig bare elsker kombinationen af syrlige sommerbær og noget sødt sammen.
Som du nok har læst tidligere så var der vildt mange bær på vores buske i år, specielt mange lækre modne stikkelsbær.
Det har blandt andet resulteret i disse stikkelsbærmacarons.
Driller dine macaons dig?
De første mange gange jeg skulle lave macarons, kunne jeg bare ikke ikke få det til at lykkedes. Derfor besluttede jeg sidste efterår, at tage på macaron kursus hos Frédéric Terrible på den fransk konditorskole på Frederiksberg. Det har jeg aldrig fortrudt. Masser af fif og forståelse for hvad der kan være galt, hvis ens macarons ikke helt opfører sig som du ønsker. Faktisk har Frédéric lavet en 8 sider lang guide, i magasinet Lækkeriers juni udgave i år. Bare lige et fif, hvis du også kæmper med at få dine macarons til at sidde i skabet hver gang. Men kan også stærkt anbefale at tage ind og besøge Frédéric. Dermed ikke sagt at alle mine macarons sidder i skabet nu, men nu ved jeg hvad der går galt og kan rette op på det 😉 Specielt nu hvor jeg har den ultimative guide, til at støtte mine egne erfaringer fra kurset.
Disse stikkelsbærmacarons er inspireret af Maja Vase, hun laver de flotteste og super inspirerende opskrifter som bare smager himmelsk. Hendes ganache er indeholder lidt glukosesirup hvor jeg lærte at lave ganachen med lidt smør. Så det fik jeg prøvet i denne opskrift. Tænker, at om det er smør eller glukosesirup, der er med til at gøre ganachen lidt mere smooth, ikke har den store betydning. Jeg kunne ihvertfald ikke smage forskellen.
Inden i disse lækre stikkelsbærmacarons er lidt lækker syrlig stikkelsbærkompot og en sød gananche lavet på stikkelsbærsaft/sirup og hvid chokolade. Denne kombination af de søde macarons og ganache og den lidt syrlig kompot, passer bare smadder godt sammen – I love it 🙂
Stikkelsbærmacarons
PrintDette skal du skal bruge
Macaron bunde
- 150 g mandelmel
- 150 g flormelis
- 55 g æggehvider
- lidt burgundy pastafarve (rød eller pink kan også bruges)
- 150 g sukker
- 50 ml vand
- 55 g æggehvider
Stikkelsbærganache
- 200 g hvid chokolade
- 50 ml piskefløde
- 60 g stikkelsbærsirup
- 20 g glukosesirup
- lidt burgundy pastafarve (rød eller pink kan også bruges)
- Stikkelsbærkompot
Sådan gør du
Sådan laver du dine macaron bunde
- Sigt din mandelmel og flormelis i en skål, og tilsæt de første 55 g æggehvide samt pastafarven.
- Rør blandingen godt sammen til en ensartet og ensfarvet masse.
- Kom vand og sukker i en lille gryde og bring det langsom i kog, til sukkermassen når 118 grader (brug et sukker termometer).
- Imens sukkermassen langsom koger op. Piskes de resterende 55 g æggehvider stive i en skål. (Afpas det til at hviderne er piskede stive, omtrent samtidig med at sukkermassen når de 118 grader)
- Når sukkermassen rammer de 118 grader, tages gryden straks af. Og hældes med det samme, i en tynd stråle langs kanten af skålen, ned i æggehviderne mens der fortsat piskes.
- Pisk ved lav hastighed, indtil til marengsmassen er afkølet.
- Vend lidt af marengsmassen i mandelmassen med en dejskraber, til den bliver ensfarvet og smidig. Vend derefter forsigtigt resten af marengsmassen i. Men pas på, massen ikke bliver for flydende.
- Kom macaron-massen i en sprøjtepose med en lille, stjerne tylle på 8-10 mm.
- Sprøjt små cirkler ud på en bageplade med bagepapir.
- Bag bundene i 10-14 min (afhængig af din ovn) ved 150 grader varmluft. Åbn evt. ovndøren efter 3-5 minutter, for t lukke dampen ud.
- Lad dem køle helt af før de samles med ganachen.
Sådan laver du din stikkelsbærganache
- Smelt chokoladen i microovn eller i en skål over vandbad.
- Bring din fløde, stikkelsbærsirup og glukosesirup til kogepunktet i en gryde, og hæld det over den smeltede chokolade.
- Rør rundt i skålen med en dejskraber, til stikkelsbærganachen samler sig.
- Dæk skålen med film, helt ned til kanten og kom stikkelsbærganachen i køleskabet til den har samlet sig.
Saml dine stikkelsbærmacarons
- Start med at arrangeer dine macarons så de passer sammen i størrelse 2 og 2.
- Læg en lille klat stikkelsbærkompot i midten, på halvdelen af bundene.
- Fyld stikkelsbærganachen i en sprøjtepose med lille stjerne tylle, og sprøjt cirkler rundt om kompotten.
- Saml de fyldte macaron bunde med de resterende tomme macaron bunde.
- Opbevar dine stikkelsbærmacarons på køl.
Sammen med disse stikkelsbærmacarons lavede jeg også Gold chokolade macarons på hasselnøddemel, som kommer på bloggen i løbet af september. For må nok erkende at min familie er mere til chokolade, end syrlige bær.