Specier julesmåkager

Hjemmelavede Specier i kagedåser.

Specier julesmåkager

Disse julesmåkager har min mand taget med fra hans jul. Jeg var kun vant til de traditionelle julesmåkager som, brunkager, vaniljekranse, jødekager og finskbrød. Men de første mange år jeg kendte ham, kom min svigermor hvert år til jul, med et glas småkager med 2 slags specier i, chokolade og hakkede mandler. Så på et tidspunkt begyndte jeg at bage dem selv, da det var disse småkager min mand og mine piger foretrak da de var små. Jeg er så privilegeret fortsat at få en dåse vaniljekranse og brunkager fra min mor hver jul. Men denne jul, er det min mors småkager der er forsvundet først, så mon ikke jeg kaster mig ud i at prøve selv næste år. Selvfølgelig ud fra hendes opskrift 😉

 

4 slags Specier: chokoladespecier, orangechokoladespecier, maricpan/nouget-specier og chokoladesnegle-specier

 

 

Specier basis dej:

  • 1 kg mel
  • 750 g smør (koldt)
  • 375 g flormelis
  • 2 æg
  1. Den kolde smør i tern, blandes med de andre ingredienser.
  2. Æltes sammen til en ensartet dej.
  3. Deles i 4  lige store portioner, til hver sin slags småkage.
  4. Hver portion blandes med de 4 nedestående * eller egne smagsgivere.
  5. Trilles til pølser på omkring en 5-krones størrelse og lægges i køleskabet.
  6. Efter et par timer, skæres dejen i skiver på 3-5 mm tykkelse fra hver af pølserne.
  7. Bages i 8-10 min i ovn på midterste rille ved 200 grader.

* Chokolade specier:

  • Ælt 75-100 g finthakket chokolade i dejen.

* Nougat specier:

  • Frys 25 g Nougat. Når det er hårdt, skær det i tern og ælt i dejen, sammen med 50 g. hakkede ristede hasselnødder.

* Orangechokolade specier:

  • Ælt 75-100 g finthakket orangechokolade og revet skal fra en økologisk usprøjtet appelsin i dejen.

* Chokoladesnegle specier:

  • Del dejen i 2 lige store dele.
  • Indælt 3 spsk ren kakao i den ene portion.
  • Indælt kornene fra 1/2 vaniljestang i den anden portion.
  • Rul begge deje tyndt ud, i samme størrelse på hver sit stykke bagepapir. Læg dem oven på hinanden og rul dejen sammen som en roulade og læg i kæleskab, før det skæres ud til specier.

Vatianter prøvet andre år

* Citron specier:

  • Ælt revet skal fra en 1 økologisk eller usprøjtet citron i dejen. Alternativt brug 1 brev revet cirtonskal fra Dr. Oetker
  • Inden dejen skæres i skiver, pensles dejen med æggehvide og rulles i perlesukker evt. blandet med revet skal fra en økologisk citron

* Peanuts/Reeses peanutbutter cups specier:

  • Ælt 40 g hakkede peanuts og 60 g Reeses peanutbutter cups skåret i stykker, i dejen.

* Mandel specier:

  • Ælt 80 g hakkede smuttede mandler i dejen.

 

4 slags Specier, gøres klar til en tur ovnen

TIP

Gennem årene, har vi efterhånden afprøvet diverse smagsgivere, der er dog 2 der altid går igen herhjemme, nemlig chokolade og orangechokolade.
Prøv f.eks. at blande med: Peanuts, mandler, lakrids, revet citronskal eller knuste brændte mandler.
Du kan også pynte de neutrale specier med kanelsukker som jødekager. Eller rul pølsen i perlesukker, før den skæres i skiver som Håkonkager.

 

4 forskellige slags specier på bageplade

For at det ikke skal blive så ensformigt med kun runde specier og der kan kendes forskel på de forskellige småkager. Plejer jeg at forme specierne forskelligt. F.eks. trekantede, runde, aflange, firkantede. æggedeformede, det er kun din fantasi der sætter begrænsningerne.

 

Hjemmelavede julesmåkager på kagefad

Her er udvalget at dette års julesmåkager: Chokolade specier, orangechokolade specier, chokoladesnegle specier, nougat specier, pebernødder, lakrids/tranebær småkager samt min mors vaniljekranse og brunkager.

 

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *