Disse langtidshævede glutenfrie boller er til dags dato, de bedste glutenfrie boller, jeg har fået bagt. De har smag, fylde, luftige og rimelig sprød skorpe.
De er nemme at lave, da dejen kan laves dagen før, på en bageplade næste morgen med et par skeer, i ovnen og bage, og så har du lækre friskbagte boller fra morgenstunden.
De er nemme at lave, da dejen kan laves dagen før, på en bageplade næste morgen med et par skeer, i ovnen og bage, og så har du lækre friskbagte boller fra morgenstunden.

Langtidshævede glutenfrie boller
- 5 dl vand
- 3 dl økologisk kærnemælk, mælk eller vand
- 50 g økologisk gær
- 20 g fiber Husk
- 2 økologiske æg
- 3 spsk Agavesirup
- 3 tsk salt
- 100 g økologisk Kikærtemel
- 100 g Tapiokastivelse (har du ikke det, kan du bare bruge glutenfri mel i stedet)
- 150 g Urtekram Glutenfri bageblanding, eller glutenfrie havregryn
- Ca. 200-300 g glutenfri mel, f.eks. Havremel, Fiberbagemix eller Universalbagemix alle fra Urtekram som jeg er rigtig glade for. Hvis du ligger inde med andet, bruger du bare det.
- Sesam, birkes, græskarkerner eller hvad du foretrækker til topping.
Sådan gør du:
Dag 1:
- Opløs gæren i vandet, tilsæt kærnemælk og fiber Husk, og lad hvile i 5 min.
- Tilsæt æg og Agaversirup til blandingen og rør rundt.
- Salt, kikærtemel, glutenfri bageblanding, tapiokastivelse og ca. 200 g af det glutenfri mel tilsættes og æltes godt i din røremaskine i ca. 10 min.
- Herefter tilsættes der løbende af de sidste 100 g mel, til dejen har konsistens som tyk havregrød. Rær til det er godt indarbejdet. Det er vigtigt at dejen er lind når den stilles til hævning, da den sætter sig en hel del under hævningen.
- Dæk skålen med film og stil den til hævning i køleskabet natten over.
Dag 2:
- Tænd ovnen på 220 grader.
- Sæt 16-18 boller med 2 spiseskeer (evt. dyppet i vand) på 2 bageplader.
- Pensel med vand og drys med den topping du foretrækker på din boller.
- Bag bollerne 1 plade af gangen i 20-25 min.
- Tag bollerne af bagepladen med det samme og lad dem afkøle på en bagerist.
Om du vælger økologiske varer er selvfølgelig op til dig, bollerne bliver sikkert lige så gode uden økologi. Hvis jeg har mulighed for det, bager jeg bare helst økologisk.

I morges da jeg skulle have en af de lækre glutenfrie boller, mens de stadigvæk var lidt lune, smilede min ost til mig 🙂 Det var i hvert fald hvad jeg så.
Det var en dejlig start på morgenen, at blive mødt med et skævt smil fra min ost. Andre morgener, vill jeg måske slet ikke have set det, men det gjorde jeg så her til morgen.

2 kommentarer
Hej. De ser rigtig gode ud bollerne. Jeg studser lidt over gærmængden på 50 g, da der jo normalt kun er 10 – 15 g max i langtidshævede boller? Har det noget at gøre med at der ikke er gluten i melet?
Hej Sigrid
Enig, normalt bruges ikke særlig meget gær til almindelige langtidshævede boller. Jeg personligt syntes det er svært at få glutenfrie boller til at hæve særligt meget og få de lufthuller som jeg ellers er vant til. Så ja, det er gæren med til gøre for mig. Men du kan da prøve at sætte mængden af gær lidt ned.
Mvh Camilla