Min mor underviste på aftenskole hele min barndom og der var 3 ting der altid gik igen år efter år, når hun bagte til sine kursister. Det var denne frugttærte med diverse bær eller rabarber fra deres have, en squashkage, og til jul var det vaniljekranse og brunkager hun bagte. Så denne tærte har fulgt mig alle mine år. Og den holder stadigvæk 🙂
Jeg har kunne plukke omkring 7 kg stikkelsbær i min have denne sommer. Indtil videre har jeg fået eksperimenteret med stikkelsbær saft i 2 variationer, stikkelsbær lagkage samt denne frugttærte som stammer tilbage fra min barndom. Og så en del poser til fryserne, for stikkelsbær smager også godt om vinteren.
Frugttærte med mandelbund – her som stikkelsbær tærte
Tærteform på ca. 20 cm
- 750-1000 g bær eller anden frugt
- 125 g smør
- 125 g rørsukker
- 1/2 vaniljestang
- 2 æg
- 175 g mel
- 1 tsk. bagepulver
- 100 g mandler
- Evt. perlesukker eller marcipan til at drysse på toppen
Således gør du
- Pisk smør og sukker skummende
- Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen, og tilsæt dejen.
- Rør æggene i et af gangen.
- Hak mandlerne.
- Bland mel, bagepulver og de hakkede mandler i dejen.
- Fyld dejen i en smurt tærteform, og lidt op af kanten.
- Frugten lægges ovenpå.
- Drysset evt. med Perlesukker og/eller revet marcipan/mandelsplitter
- Bages 1 time ved 170 grader.
- Afkøles let og server med Creme Fraiche, Cheasy Fraiche, Skyr, Græsk yoghurt eller hvad I foretrækker
Jeg rev noget marcipan og dryssede både hen over bunden under bærrene og igen oven på bærrene. På den måde kom der lidt sødt og sprød islæt til de syrlige stikkelsbær i denne stikkelsbærtærte.