Den ene af årets påskekager blev en citronkage med marengs, som vi skulle have med op i mine forældres sommerhus i Rørvig. Cathrine bestilte en kage med flødebolleskum ellere rettere Italien meringue, hvilket også var dejlig nemt at at medbringe, da den ikke behøver at stå køligt.
Cathrine prøver at køre glutenfri kost, så i opskriften er brugt Rød Finax, men den er oprindeligt med alm hvedemel.


Påske citronkage med marengs – Glutenfri
Dette skal du skal bruge
Citronkage:
20 cm – 10-12 personer
- 200 g mel – jeg brugte Rød Finax for at få kagen Glutenfri
- 1 3/4 tsk bagepulver
- 1/4 tsk salt
- 115 g smør (blødt)
- 4 tsk revet citronskal
- 130 g sukker
- 2 æg
- 1/4 cup mælk
- 1/4 cup citronsaft
Italiensk marengs:
- 4 æggehvider – evt. pasteuriserende
- 225 g sukker (brug hvidt sukker, hvis du gerne vil have en helt hvid marengs)
- 6 spsk vand
1 glas Lemon curd, eller endnu bedre hjemmelavet lemon curd.
Spiselige blomster, som f.eks. gul hornviol.
Sådan gør du
Citronkage:
- Opvarm ovnen til 180 ºC.
- Smør en bageform på 20 cm, klip et stykke bagepapir, så det passer til bunden, og lig det ned i bunden af bageformen.
- Riv citronskal og pres citronen bagefter.
- Afmål og bland citronsaft og mælk sammen i et målebæger.
- Bland mel, bagepulver og salt i en skål.
- I større skål røres smør og sukker blødt og luftigt ved høj hastighed.
- Ved lav hastighed, tilsættes revet citronskal, og æg 1 af gangen, rør godt mellem hver gang.
- Med mixeren på lav hastighed tilsættes mel-blandingen og væsken skiftevis af 3-4 omgange.
- Hæld dejen i den smurte bageform og bag i ovnen i 35-40 minutter (tjek med en tandstik at dejen ikke hænger ved, når den stikkes i kagen).
- Lad citronkagen køle 10 minutter før den vendes ud af bageformen på en bagerist, tag bagepapiret af med det samme.
- Lad citronkagen køle af (i køleskab, hvis det skal gå hurtigt)
Italiensk marengs:
- Sukker og vand kommes i en gryde og varmes op over middel varme.
- Opvarm sukkermassen til 117 ºC.
- Mens sukkermassen varmes op, piskes æggehviderne næsten stive (små bløde toppe).
- Når sukkeret har nået 117 ºC hældes den i en meget tynd stråle ned i æggehviderne, mens der fortsat piskes. Enten skal massen løbe langs indersiden af skålen, eller den skal ramme mellem skålen og piskeriset, så der ikke kommer sukkertråde, hvis det rammer piskeriset.
- Når alt sukkermassen er hældt i, skal der fortsat piskes, til skummet er helt stift og skålen ikke er varmt at røre ved mere på ydersiden. (Det er ok, med håndtemperatur)
Selve citronkagen:
- Del citronkagen i 2 eller 3 lag med en brødkniv og placer den ene bund på dit serveringsfad (hvis du bager glutenfrit anbefaler jeg kun 2 bunde, da kagen er mere porøs)
- Kom marengsen i en sprøjtepose med en stjernetyl (brugte Wilton D2), og sprøjt en ring indvendig langs kanten på det ene lag.
- Spred 1/2 glas lemon curd ud i midten, inden for marengsringen
- Læg den anden bund på, og begynd at sprøjte marengsmassen rundt om kagen, og på toppen. Form en rede til påskeæggene af massen, mens du sprøjter det på.
- Sæt kagen i ovnen 1-2 minutter på grill effekt, for at få marengsen let gylden. Eller brænd med en gasbrænder rundt på kagen, hvor du ønsker gylden marengs.
- Pynt den færdige marengsovertrukne citronkage med påskeæg og evt. spiselige blomster lige før servering.
OBS! kage behøver ikke stå på køl, inden den skal serveres.
Marengsen kan godt blive lidt klistret/sej efter køleskab/dagen efter, men smager stadigvæk godt 🙂

