Denne bronzekugle lagkage havde rumsteret i mine tanker et stykke tid efter jeg havde købt nogle af de skønne Chrispy bites & Chocolate bites fra Special Moments før sommeren. Jeg manglede bare en begivenhed at lave kagen til. Så da min mand og jeg holdt fødselsdag for familien blev det dagen hvor jeg fik afprøvet min ide. I hvertfald sådan nogenlunde. Kender I det at man har et tydeligt billede oppe i hovedet af hvordan kagen skal ende ud. Men den ender med at se anderledes ud – nogle gange til det bedre og andre gange skulle jeg have holdt mig til plan 1. Det er meget klassisk mig. Jeg får en ide, og undervejs i processen, når jeg står med materialerne i hænderne, så ændrer det sig. Jeg tegner aldrig en tegning af kagen først, medmindre det er på bestilling. Hvor jeg holder mig til det aftalte.
Hvad indeholdt min bronzekugle lagkage så?
Lagkagen bestod af klassiske lagkagebunde på 15 og 20 cm diameter. Fyldt med Skildpaddecreme & Stikkelsbærmousse. Vi havde været over grænsen måneden før og jeg havde 2 pakker Toms mini skildpadder liggende derfra. Så efter succesen med mine mini cupcakes med skildpaddecreme, faldt valget på skildpaddecreme. Havde ellers lovet Cathrine at den anden smag ville blive med klassisk jordbær smag. Problemet var bare at de jordbær jeg troede vi havde i fryseren, var blevet brugt til smoothies åbenbart. Så ærgerligt for hende, blev jeg nød til at lave stikkelsbær. For dem har jeg fryseren fuld af og havde ikke tid til at handle nye jordbær.
Callebaut Gold chokolade, er i meget høj kurs herhjemme specielt med lidt flage- eller havsalt, derfor skulle den indgå i opsmøring af min bronze boble lagkage. For at være helt sikker på at kuglerne ville sidde fast, tænkte jeg en smørcreme var bedre end flødebaseret ganach. For at matche kuglerne, valgte jeg at indfarve chokoladesmørcemen med pastafarve og Bronzestøv fra Mill & Mortar.
Bronzekugle lagkage opskrift
PrintDette skal du skal bruge
Lagkagebunde
Ø15 & Ø20 cm
- 6 æg
- 240 g sukker
- 1,5 spsk vand
- 1,5 tsk vaniljesukker
- 1,5 knsp. Salt
- 90 g mel – evt. kagemel
- 90 g maizena
- 1,5 tsk bagepulver
Skildpaddecreme
- 6 dl piskefløde
- 300 g Toms skildpadder – mini eller alm. det har ingen betydning
- 3 blade husblas
- 2 spsk. god Rom (Romessens kan også bruges)
- Evt. lidt ekstra Rom til at stænke på lagkagebundene
Stikkelsbærmousse med yoghurt
- 6 blade husblas
- 1,5 tsk skal fra en usprøjtet citron
- Saften fra 1/2 citron
- 225 g rørsukker/sukker
- 3 tsk vaniljesukker eller kornene fra 1-1 1/2 vanilje
- 300 g neutral yoghurt
- 500 g frosne stikkelsbær
- 4,5 dl fløde
Gold chokoladesmørcreme
- 375 g smør
- 375 g flormelis
- 200 g Gold chokolade (karameliseret hvid chokolade der smager af karamel)
- 2-4 nip flagesalt – smag dig frem. Alt efter hvor saltkaramel agtig du gerne vil have smagen.
Pynt
- Bronzestøv, evt. fra Mill & Mortar
- Chokoladekugler evt. fra Special Moment i forskellige størrelser.
Sådan gør du
Lagkagebunde
- Blommer piskes lyse og luftige med sukker, vaniljesukker og vand.
- Mel, maizena og bagepulver sigtes i æggemassen og vendes i.
- Æggehvider, salt piskes i en ny skål og vendes i dejen.
- Smør formene og klip bagepapir ud og læg i bunden af formene
- Bag kagerne ved 175 grader i 30-40 minutter eller til der ikke hænger dej ved mere, når du tjekker med en kødnål.
- Afkøl bundene på rist uden bageformen, før de hver deles i 3.
Skildpaddecreme
- Udblød husblassen i koldt vand.
- Hak skildpadderne godt og put dem i en skål.
- Varm piskefløden i en gryde til lige før kogepunktet. Tag gryden af varmen og tilsæt den udblødte husblas vredet fri for vand.
- Hæld den varme fløde over de hakkede skildpadder, lad stå 2 min og rør derefter rundt til du får en homogen masse.
- Tilsæt Rom, smag til undervejs, da det er en smagssag, hvor gennemtrængende rommen skal være.
- Dæk til med husholdningsfilm, det er vigtigt at filmen kommer ned og røre ved cremen.
- Sæt cremen på køl minimum 3 timer –eller natten over.
- Pisk blandingen op til let og luftig creme. Det tager lidt tid at få pisket cremen op. Men PAS PÅ du ikke overpisker, for så bliver cremen grynet.
Stikkelsbærmousse med yoghurt
- Start med at læg husblas i blød i ca. 10 min.
- Riv skallen fra citronen og rør det sammen med yoghurt, vanilje og sukker.
- Pres saften fra den halve citron. Saften koges ca- 5-10 min. sammen med stikkelsbær og sukker, til bærrene begynder at briste.
- Tag gryden af varmen og si stikkelsbærmassen fri for skaller og kerner.
- Tilsæt den udblødte husblas vredet fri for vand, til den varme stikkelsbærmasse. Afkøl massen let.
- Vend halvdelen af yoghurtblandingen sammen med den afkølede stikkelsbærmasse. Vend derefter den anden del i.
- Pisk fløden til en letpisket flødeskum, og vend den i af 2-3 omgange sammen med stikkelsbærmassen.
- Tilsmag evt. med sigtet flormelis, alt efter hvor sød/syrlig du ønsker stikkelsbærmoussen skal være.
- Så er stikkelsbærmoussen klar til at puttes i kagen.
Gold chokoladesmørcreme
- Smør og flormelis røres blødt i ca. 10 min.
- Imens smeltes chokoladen i vandbad eller microbølgeovn.
- Tilsæt den smeltede chokolade til smørcremen og fortsæt med at røre.
- Smag smørcremen til med knust flagesalt, lidt af gangen alt efter hvor salt karamelsmagen skal være.
- Tilsæt pastafarve og 1-2 tsk bronzestøv, så den matcher nogenlunde farven på dine chokoladekugler.
- Derefter er chokoladesmørcremen klar til at smøre kagen op med.
Samling af bronzekugle lagkagen
- Hvis du ikke har delt dine kager i 3 lagkagebunde hver, så gør det nu.
- Placer 1 lagkagebund (jeg plejer at bruge toppen, vendt på hovedet) på det fad du vil servere på, eller et stykke kagepap, der senere kan placeres på fadet. Gør det samme med den anden str. lagkagebund.
- Sæt kageringe med kagplast rundt om bundene, så de tilslutter bunden.
- Stænk kagebundene med lidt af den gode Rom – hvis det er en voksenkage 😉
- Fordel skildpaddecremen på de 2 bunde, og glat så cremen bliver jævn.
- Placer den næste lagkagebund. Her kan evt. også stænkes med Rom, hvis du skal være ekstra god ved gæsterne.
- Fordel stikkelsbærmoussen på de 2 bunde, den er så flydende at den udjævner sig selv.
- Placer den sidste lagkagebund (jeg plejer at bruge bunden, vendt på hovedet, så jeg får en jævn top på kagen)
- Smør kagerne op med et tyndt lag chokoladesmørcreme, for at forsegle fyldte fra kagen og få styr på kagekrummerne. Sæt derefter kagerne på køl, så chokoladesmørcremen bliver lidt hård.
- Smør derefter kagen op igen, med lag nummer 2 der er tykkere og glat kagen af.
- Pensel forsigtigt kagen yderlig med bronzestøv, der hvor du ikke har planer om at sætte dine kobber kugler.
(Kan evt. også gøres efter kuglerne er sat på og kagen har været på køl. Så er det lidt lettere, hvis det er en større flade, som det var på siderne af min lille kage, med mønster kun på toppen.) - Pynt kagerne med bronze/kobber kugler i forskellige størrelser. Jeg brugte 3 forskellige størrelser.
- Evt. pensel med lidt bronzestøv, hvis der er steder der ses meget mellem de påsatte kugler.
- Sæt kagerne på køl til 1/2 time før servering.
Velbekomme